Wijsheid

Alle mensen zijn hetzelfde. Het zijn slechts hun gebruiken die verschillen. (Confucius)

Spiegelneuronen

Waar je mee omgaat wordt je mee besmet! De appel valt niet ver van de boom. Zoals de ouden zongen, piepen de jongen. Et cetera...

Deze uitdrukkingen hebben hun wortels in inzichten en wijsheden, die reeds ver voor de aanvang van de jaartelling bestonden. Ze zijn echter in een vergeethoekje van het wetenschappelijk geheugen terecht gekomen. Toch zijn ze essentieel, om menselijke psychologische processen en culturen te begrijpen en te verklaren.

Een Italiaanse onderzoeksgroep, bestaande uit onder andere Giacomo Rizzolatti en Vittorio Gallese, ontdekte tien jaar geleden bij toeval een fenomeen, dat zij spiegelneuronen noemden (zie ook: Noorderlicht, VPRO). Onze hersenen veranderen, door deze spiegelneuronen, als gevolg van het 'observeren' van anderen. We nemen niet alleen waar wat de ander doet, voelt of ondergaat, maar tegelijkertijd wordt ons eigen neurale netwerk geactiveerd, als zouden we het gedrag en de emoties zelf vertonen, ervaren of ondergaan. We kunnen als het ware dus letterlijk gedragingen en emoties van anderen kopiëren. Met name als het gedragingen, ervaringen of emoties betreft, die dicht liggen bij de gedragingen en emoties die ons al bekend zijn. Het is een van de verklaringen, waardoor wij in staat zijn anderen te begrijpen en ons in te kunnen leven. (Gallese, in druk en Wicker e.a. 2003).

In wezen wisten we dit dus theoretisch natuurlijk allang. Het is ook eenvoudiger voor te stellen; ga naar een feest toe, waar iedereen opgewekt en vrolijk is en je zal bespeuren, dat de meeste mensen daardoor ook in een vrolijk stemming komen.

Of ga naar een feest toe, waar iedereen met een lang gezicht zit en somber en afgesloten voor zich uit zit te staren en voordat je het weet, zit de meerderheid van de aanwezigen ook in deze stemming. Hetzelfde fenomeen kan men deels ook waarnemen bij situaties waar massa-emoties een rol spelen, zoals in voetbalstadions, of bij een verschijnsel, zoals Jomanda, et cetera. Maar wat te denken van bedrijfsculturen, religieuze culturen, of nog dichter bij huis: de verhouding tussen man en vrouw en de positieve of negatieve impact hiervan, op uw emotionele huishouding en die van uw kinderen!

De impact, die ouders, opvoeders en omgeving kunnen hebben, zowel via openlijk gedrag, als ook middels gezichtsuitdrukkingen, 'verborgen' emoties en spanningen, et cetera. is dus op meerdere gebieden enorm. En dit heeft uiteraard weer belangrijke gevolgen voor onder andere ons sociaal gedrag.

Daarom is het ook zo belangrijk om te zorgen, dat u zelf goed in uw vel blijft zitten en daar ook in probeert te blijven; dus dat u in psychologisch en emotioneel opzicht op de juiste weg blijft zitten, ongeacht al de stoorzenders die u om u heen heeft.

Een moeilijke, zo niet onmogelijke opgave, volgens veel mensen.

Wij vinden van niet. Het vraagt echter wel om geduld en tijd, om deze weg te vinden en te onderzoeken en uiteindelijk ook op die weg te blijven. En dat is eigenlijk nog het moeilijkste met al die stoorzenders om u heen. Maar ook daarmee kunt u leren om mee om te gaan.

Deze (her)ontdekking is kortom van essentieel belang voor de wetenschap psychologie. Professor Ramachandran voorspelt, dat de spiegelneuronen voor de psychologie zullen doen, wat DNA voor de biologie heeft gedaan, namelijk voor een raamwerk zorgen, van waaruit een leger aan, tot nog toe 'mysterieuze', geestelijke vermogens verklaard kan worden (zie link).

En met die opvatting zijn we het roerend eens, maar nog steeds zitten deze spiegelneuronen in de wachtkamer van de psychologische wetenschap.

En de vraag is hoe lang nog?

---

Gallese, V. (in press). Mirror neurons and Intentional Attunement: A commentory on David Olds. To appear in the Journal of the American Psychoanalytic Association. Dept. of Neuroscience,- section of Physiology, University of Parma, Parma Italy.www.unipr.it/arpa/mirror/english/staff/gallese.htm

Wicker, B; Keysers, C; Plailly, J; Rovet, J; Gallese, V; Rizzolatti, G. (2003). Both of us disgusted in my insula. The common neural basis of seeing and feeling disgust.

Neuron. Volume 40, Issue 3, p. 664-665, 30-10-2003.

(c) © DE-BOEIEN.webnode.nl/wijsheid  14-01-2006 - 2025

----

E mail, Sorteren7@gmail.com

Even een psycholoog of therapeut m/v zoeken en/of misschien een andere - mens - treffen.

of doorzoeken.

------‐

Ongebruikelijk

Geestelijke therapie

ex-Therapeut: -- ik moet stoppen 2009😷

In tweeduizend negen (Feb.) heb ik een herseninfarct gehad, met als gevolgd 1 dag (24 uur) bewusteloos zijn.

Ik heb zelf een halfzijdig verlamming en -----

2 JAAR LANG KON IK NIET PRATEN! - GEEN JA EN NEE !

NIETS!!

Ik kon niets schrijven en niet spellen! 5 jaar lang kon Ik dit niet!!!

De spellingsregels van de Nederlandse taal maar ook van Engels, en Duits zijn weg.

Ik kon 1\4 blz. normaal lezen per keer! 1 dag, ik las dan een krant of boek of academische boeken.

2024

En nu kan ik 6 blz, van een boek lezen per dag, maar ik begrijp de taal wel!

2025 = 40 procent praten en schrijven in 16 jaar!!!

zucht, even wachten 😦

© De-boeien.webnode.nl  2024


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin