
Verslaving
'Tolerantie is een onvolmaakte deugd, omdat één van de centrale kenmerken van tolerantie is het toelaten van iets dat je in feite afkeurt. Omdat hetgeen je afkeurt toch plaatsvindt, kan je over het resultaat niet erg enthousiast worden.'
Kees Schuit, Hoogleraar sociologie
Verslaving
Verslaving aan verdovende middelen en drank, heeft in onze optiek met vlucht problematiek en het ontlopen van pijn te maken. Het aantal mensen dat op één of andere manier verslaafd is, is dan ook enorm. Het zegt natuurlijk iets over hoe wij met elkaar omgaan en hoe we met pijn om gaan.
Nu zijn er vele redenen op te noemen, waarom mensen naar verdovende middelen grijpen en als voorbeeld zullen we er dan ook slechts één uitlichten.
Er is onder andere een morele ontgrendeling aan de gang, die zijn weerga in de wereldgeschiedenis niet kent: oppervlakkigheid, egoïsme, de boel belazeren, hypocrisie, pervers gedrag, verbale agressie, fysieke agressie, vluchten in allerlei illusies en verdovende middelen en vooral geen emotie tonen, zijn vaak de gangbare waarden.
Zoals een Colombiaanse cocaïne boer ooit al eens zei: "Het westen zal zich eens af moeten vragen, waarom er zo'n behoefte is aan verdovende middelen!" En hij heeft gelijk. Om maar in een boerenterm te blijven: een waarheid als een koe!
Uiteindelijk resultaat van deze morele ontgrendeling, is een cultuur die aan alle kanten rammelt. Eén waarin tolerantie of aanpassing aan deze slechte waardes de ene kant van de medaille is. De andere kant bestaat uit vluchtgedrag in drugs, drank of extreme vormen van religie of terrorisme. Een wereld die een karikatuur wordt van wat gewoon is, of zou behoren te zijn.
Gelukkig staat de medaille op zijn kant, en op die rand staan duizenden mensen te roepen, waaronder gelukkig ook nog vrij veel wetenschappers en een paar politici, dat deze ontgrendeling te ver doorschiet en zij waarschuwen dan ook voor de gevaren. Maar tot nu toe worden zij gezien als een hummend achtergrondkoortje in de woestijn.
De politiek weet eigenlijk geen raad met heel deze verslavingsproblematiek en gedoogt de situatie maar, onder de noemer tolerantie. Maar is dit de oplossing? Of creëer je zo een maatschappij die van onverschilligheid, eenzaamheid en de waan van de dag aan elkaar hangt. Een maatschappij, die alleen nog maar meer rotte vruchten kan voortbrengen, of mensen tot krankzinnigheid brengt, wegens haar hardheid. En zolang we daar niets aan doen, zal de behoefte aan verdovende middelen blijven bestaan.
Deze houding heeft natuurlijk maatschappelijke gevolgen. Het aantal mensen met psychische problemen, waaronder dus ook verslavingsproblematiek, wordt dan ook elk jaar groter. Op zich is dit dus niet zo verwonderlijk. Als je je teveel aanpast aan verkeerde zaken, dan draaien veel mensen op een gegeven moment door. Diepere oorzaak ligt in een doodnormaal woord. Namelijk het woord:
Normaal.
Veel mensen schijnen niet meer te weten wat normaal is. Het woordje, normaal, wat menselijke gedragingen aangaat is zelfs besmet verklaard!
En toch zijn deze normale menselijke waardes terug te vinden, zelfs ver voor onze jaartelling waren deze al bekend. Waardes die onafhankelijk van elkaar zich ontwikkelden in de Joodse en Boeddhistische wereld en die ook in de vroege Christelijke wereld meer als bekend waren. Het gaat om zaken als: rechtvaardigheid, moed, gematigdheid of soberheid, geduld, zachtmoedigheid, dienstbaarheid, eerlijkheid, liefde, etc..
Ook in de moderne psychologie zijn deze begrippen geen onbekend gegeven, alhoewel je wel hard moet zoeken.
Oude begrippen dus, universele begrippen. Men noemt ze ook deugden (=optimaal functioneren), het zijn woorden die nooit echt verloren zullen gaan, om de eenvoudige reden dat ze je in psychologisch opzicht, gezond en onafhankelijk houden
Volg je consequent de bovenstaande koers - en dit heeft weinig te maken met het Godsbeeld wat je wel of niet hebt- dan laat je je ook niet meer zo gauw verleiden om deze middelen te misbruiken. De prijs is namelijk te hoog. Uiteindelijk resultaat is eenzaamheid en de dood, zelfs al sta je nog midden in het leven.
Bovendien krijgt je lichaam opdonders, die misschien nooit meer te genezen zijn. Zijn er kinderen bij betrokken, dan zet je ze een enorme kromme spiegel voor, die hoe dan ook gevolgen heeft. Want of ze volgen je in je vertroebelde voetsporen, of ze zetten zich op latere leeftijd tegen je af.
Voor mensen die al verslaafd zijn, is er maar één oplossing, en dat is in de eerste plaats afkicken en in de tweede plaats, uit gaan zoeken waarom ze ooit deze middelen zijn gaan gebruiken. Want anders loop je na het afkicken, grote kans dat je weer in herhaling gaat vallen.
(c) © 24 maart 2001 - 2025
interesse
Even een psycholoog of therapeut m/v zoeken
en/of
misschien een andere -mens- treffen.
--------
Ongebruikelijk
Geestelijke therapie
(ex) Therapeut: -- ik moet stoppen 2009😷
In tweeduizend negen (Feb.) heb ik een herseninfarct gehad, met als gevolgd 1 dag (24 uur) bewusteloos zijn.
Ik heb zelf een halfzijdig verlamming en -----
2 JAAR LANG KON IK NIET PRATEN! - GEEN JA EN NEE !
NIETS!!
Ik kon niets schrijven en niet spellen! 5 jaar lang kon Ik dit niet!!?
De spellingsregels van de Nederlandse taal maar ook van Engels, en Duits zijn weg!
Ik kon 1\4 blz. normaal lezen per keer! 1 dag, ik las dan een krant of boek of academische boeken.
2025
En nu kan ik 6 blz, van een boek lezen per dag, maar ik begrijp de taal wel!
2025= 40 procent praten en schrijven in 16 jaar!!!
zucht 😦
de-boeien.webnode.nl/verslaving
(c) De-boeien.webnode.nl