
Faalangst - (in brede zin)
Psychotherapie vrijheid betekent zelfstandig nadenken en handelen en dit op alle gebieden, die je
(als mens) tegen kan komen.
(als mens) tegen kan komen.
Toch zijn redelijk veel mensen als de dood voor dit fenomeen en daardoor ontstaat er onder andere:
Faalangst (in brede zin)
Een vervelend psychologisch/emotioneel probleem, dat je heel serieus moet nemen bij jonge kinderen en adolescenten. Als je er niets aan doet loop je namelijk een redelijke kans om in een ontwijkende en/of afhankelijke persoonlijkheidsstoornis te geraken en op de lange duur kan dit ook nog uitmonden in een stevige depressie.
Een persoonlijkheidsstoornis zou je kunnen zien als een "permanente" levens/karakterhouding, die voor de betrokkene en/of door de omgeving als storend wordt ervaren.
Wat veroorzaakt eigenlijk faalangst?
Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen:
1) In sommige gevallen is faalangst terug te voeren naar de opvoeding. Bijvoorbeeld: Eén of beide ouders fungeren als een onzeker rolmodel; ze geven blijk van verbale afwijzing en/of vernedering jegens het kind; er is sprake van rigiditeit en/of veeleisendheid, etc. Maar ook verkeerde en/of klassikale schoolsystemen kunnen soms net zo rigide en veeleisend zijn.
Voor je eigenwaarde en verbale vaardigheden is dit uiteraard geen goede voedingsbodem, zeer zeker niet als het van beide kanten komt (school en thuis).
En om er toch bij te horen, om niet in conflict te komen met de (school)omgeving leggen deze kinderen vaak een enorme druk op zichzelf. Ze mogen geen fouten maken en worden daardoor vaak perfectionistisch. Tegelijkertijd houden ze een heel laag zeer aangepast sociaal profiel om maar niet op te vallen. Op de lange duur en zeer zeker in hun adolescentie en jongvolwassen tijd, is dit echter niet vol te houden. Ze kunnen dan sterk ontwijkend gedrag vertonen en dit ondermijnt uiteraard hun gevoel voor eigenwaarde en zo worden ze óf sociaal vlak óf sociaal angstig, wat natuurlijk ook weer een pracht van een voedingsbodem is, om eenzaam te worden of in een depressie te raken.
Ook het tegenovergestelde kan plaatsvinden. Een kind dat het idee heeft dat het toch nooit aan de gestelde eisen kan voldoen, kan er (onbewust) ook voor kiezen, om er bij voorbaat al voor te zorgen dat hij zal falen, hij 'verpest' zijn (school)werk en/of zorgt door onaangepast gedrag ervoor, dat hij een opdracht niet hoeft te doen en dus ook niet kan falen! Het gevaar in deze situatie is, dat het kind (onterecht) als onhandelbaar of onvoldoende intelligent wordt betiteld en als zodanig (negatief) wordt behandeld. Vroegtijdige schooluitval en/of opstandig, 'asociaal' gedrag in zijn latere ontwikkeling kunnen het gevolg zijn.
2) Een andere oorzaak is de sociale en emotionele interactie tussen mensen, of liever gezegd het gebrek daaraan. Deze kinderen hebben vaak nooit goed met hun emoties leren omgaan en elke gevoelsmatige interactie tussen mensen ervaren zij als bedreigend. Gevolg is een vluchtreactie, hetgeen vanzelf weer een negatief gevoel over jezelf teweegbrengt, omdat je zelfs de meest basale menselijke grondregels van communicatie niet onder de knie hebt. Deze kinderen/ volwassenen gaan dus sterk gevoelsmatig -, emotioneel -en conflictvermijdend gedrag vertonen.
3) Een derde oorzaak is het gebrek aan sociaal-gezonde referentiekaders, deze hebben ze vaak noch meegekregen van hun ouderlijk huis, noch van school. Met andere woorden men heeft geen psychologisch kompas meegekregen en dobbert op de menselijke psychische zee, zonder te weten welke kant men op moet. Deze mensen hebben dan ook sterk het idee op een stik verkeerde planeet geland te zijn.
4) De vierde oorzaak is wat wij noemen 'het Poolse paard syndroom'. Je hebt slechte ervaring(en) meegemaakt en je hersens hebben zich gezet naar deze slechte ervaring (zie algemene visie). En zo is een intern neurotisch (een zich herhalend, ongezond) probleem ontstaan.
Oplossingen
Omdat faalangst dus meestal uit diverse componenten bestaat, is een therapie noodzakelijk, waarbij alle factoren aan bod komen, want anders loopt u kans om binnen een jaar weer in hetzelfde 'faalangstsyndroom' terug te vallen. Door een goede psychotherapie zijn namelijk veel, zo niet alle, klachten die aan faalangst gerelateerd zijn, sterk te verbeteren en in veel gevallen zelfs geheel op te lossen. Gedrag dat aangeleerd/ aangebracht is door derden en/of jezelf, is ook weer af te leren.
Faalangst is dus in onze optiek een psychologisch probleem, dat wij als ex-psychologen/ ex-fact-therapeuten in ieder geval heel breed en confronterend aanpakken en dat, indien de cliënt/hulpvrager gemotiveerd is, ook redelijk snel te corrigeren is.
(c) © De-boeien.webnode.nl/Faalangst-(in brede zin)
29-04-2003 - 2025
Voor nadere informatie, verwijzen wij u e-mail adres:
E mail: SORTEREN7@GMAIL.COM
---
Interesse
Even een psycholoog of therapeut m/v zoeken en/of
misschien een andere -mens - treffen.
of
anders verder zoeken.
--------
E mail: Sorteren7@gmail.com
------‐
Ongebruikelijk
Geestelijke therapie
(ex)-Therapeut: -- ik moet stoppen 2009
In tweeduizend negen (Feb.) heb ik een herseninfarct gehad, met als gevolgd 1 dag (24 uur) bewusteloos zijn.
Ik heb zelf een halfzijdig verlamming en ----- 2 JAAR LANG KON IK NIET PRATEN! - GEEN JA EN NEE !
NIETS!!
Ik kon niets schrijven en niet spellen! 5 jaar lang kon Ik dit niet!
De spellingsregels van de Nederlandse taal maar ook van Engels, en Duits zijn weg.
Ik kon 1\4 blz. normaal lezen per keer! 1 dag, ik las dan een krant of boek of academische boeken.
2025
2025 = 40 procent praten en schrijven in 16 jaar!!!
zucht , even wachten 😷👇👉🤔 🙏
(c) de-boeien.webnode.nl
Mogelijk gemaakt door Webnode