
Begrijpelijk
"
(Peter Struijs, Universiteit van Amsterdam)
Een helder venster of een verzameling glassplinters?
Waar staan wij voor?
Wij zijn een groep mensen, die onder andere de wetenschap psychologie en het praktisch gedeelte hiervan, zijnde de psychotherapie, op een manier wil brengen, die voor leken logisch en begrijpelijk is.
Wij benaderen deze wetenschap echter vanuit een compleet andere invalshoek en achtergrond en zien, in de in duizenden jaren opgetekende geschiedenis, een zeer duidelijke lijn tussen theologie, filosofie, psychologie en uiteindelijk psychotherapie.
Wij vonden en vinden nog steeds, dat bijna alles op menselijk psychologisch gebied wel bekend is, maar dat men diverse zaken verkeerd interpreteert.
Waarom vinden wij dit?
Wel, de meeste zaken zijn namelijk wel rationeel te leren uit boeken, maar je beseft pas dat ze waar of niet waar zijn, op het moment dat je ze zelf empirisch/ gevoelsmatig ervaren hebt. Door die ervaringen weet je dan ook, dat men op universitair niveau, een paar zaken enigszins verkeerd aanleert . Uiteraard heeft dit gegeven, ook weer (vaak) effect op de diverse post-doctorale psychotherapeutische stromingen. Je ziet dan ook de chaostheorie van Heisenberg
("Kleine afwijkingen kunnen op het geheel van de waarnemingen grote gevolgen hebben" ), in volle werking in psychotherapieland. - Maar veel therapeuten weten dit niet en als ze het al weten dan houden de meesten hun mond wel dicht. Het groeps-raster-model (Douglas) in volle werking. Want wil men als psycholoog/ psychotherapeut etc., serieus genomen worden, door bijvoorbeeld verzekeraars, dan moet je toch wel zorgen, dat je binnen de huidige wetenschappelijke kaders blijft en je aanpast aan de huidige wetgeving (BIG-register, GZ-registratie etc.) - En zo is er dus een vreemde "wetenschappelijke" psychologische synode-moraal ontstaan, die echt verder kijken verbiedt en op zo'n manier komen we natuurlijk geen ene (wetenschappelijke) meter verder. Gevolg is natuurlijk ook, dat de gemiddelde hulpvrager naar de gemiddelde hulpverlener kijkt, en denkt: 'die is nog warriger, afstandelijker en afgeslotener dan ik', om vervolgens gedesillusioneerd af te haken.
Gechargeerd?
Leest u de volgende uitspraak maar eens van ex-hoogleraar psychologie Piet Vroon:
"Deze dubbele moraal is een afspiegeling van de warrige toestand, waarin onze geestelijke gezondheidszorg zich bevindt (...) psychotherapie zou moeten steunen op een goede algemene theorie over ons functioneren, maar zo'n raamwerk heeft men nog steeds niet, of nauwelijks kunnen ontwikkelen".
Zo schrijft Oliver Sachs, een neuroloog/ psychiater met een grote faam:
"We schijnen verbazingwekkend weinig te weten over de essentie van de menselijke aard".
Naar deze essentie, naar dit raamwerk, zijn wij dus op zoek gegaan. Door heel veel lezen, nadenken, studie, ervaringen en heel veel praten, discussiëren en brainstormen, hebben wij een andere kijk en eigenlijk een nieuwe visie ontwikkeld op psychologisch gebied. Met andere woorden, we zijn op zoek gegaan naar de algemene theorie over ons functioneren van P.Vroon en de essentie van de menselijke aard van O. Sachs -- en na gigantisch veel tijd en denkwerk hebben we dat raamwerk en de essentie van de menselijke aard ook kunnen ontwikkelen! Verder zoekend naar wetenschappelijke bronnen of bevestiging van deze visie, bleek tot onze verbazing dat deze visie al gigantisch lang bestaat en kleine en zo nu en dan grote brokstukken hiervan, zijn door de hele geregistreerde wereldgeschiedenis en praktisch door alle continenten heen terug te vinden. Alleen is deze visie zoekgeraakt in de loop der tijden. Begraven onder tonnen zand en we begrijpen nu ook een beetje de sensatie van een archeoloog als hij een tempel of wat dan ook blootlegt. Of een archivaris van een museum, die een zeldzaam manuscript van een groot schrijver vindt op zijn eigen zolder.
Zo voelden wij ons ook, geschokt, verbaasd en verbijsterd. Dit psychologische raamwerk of basis, bleken we niet ontdekt te hebben, maar hooguit herontdekt.
FACT-therapie
Wij hebben de diverse bekende psychologische (wetenschappelijke) theorieën dus anders in elkaar geschoven. De bekende wetenschappelijke feiten hebben wij op een andere manier gerangschikt en we hebben hier een paar extra "wetenschappelijke" stenen/ feiten aan toegevoegd.
Hieruit is een therapievorm voortgekomen (FACT-therapie), die voor een gedeelte dus overlapt met de huidige hoofdstromingen, maar toch ook compleet anders is. Binnenkort kunt u hier meer over lezen op de pagina: FACT-therapie
Of wij gelijk hebben?
Wel, in onze optiek is er vanuit therapeutisch oogpunt gezien maar één meetpunt en dat is resultaat. De (wetenschappelijke) rest is compleet irrelevant. Interessant voor historici, maar in het therapeutisch praktische veld is uiteindelijk slechts het eindresultaat van belang, en dat het liefst zo snel mogelijk.
En al die andere therapeutische
stromingen dan?
De meeste huidige psychotherapeutische stromingen, zijn de universitaire (post-doctorale) feiten/ spin-offs en interpretaties anno 2003, soms briljant, soms de plank totaal misslaand, meestal beide-- en dat is uiteraard onze visie.
Overtrokken? Leest u dan deze site maar eens. Wij citeren er hier een klein stukje uit:
"Aangezien een therapeut zich voortdurend beweegt op het persoonlijke en interpersoonlijke terrein, is een persoonlijk weten - dat anders is dan een theoretisch weten - zeer belangrijk. Spurling en Dryden (1989) - die de ervaringen van tien bekende therapeuten hebben gebundeld en uitgediept - signaleren dat veel therapeuten ontgoocheld zijn over de academische psychologie, waarin mensen worden opgedeeld in stukjes die nog weinig te maken hebben met het typisch menselijke. Leven en informele training heeft deze therapeuten meer beïnvloed dan hun formele opleiding en ze zien de eigen ervaring steeds als een betere leerschool dan didactisch onderwijs. Uit getuigenissen van therapeuten blijkt dat men dit beroep eerder beleeft als iets waartoe men wordt 'geroepen' dan als een 'gekozen' beroep."
Onze boodschap naar de wetenschappelijke/ therapeutische wereld toe: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het kenmerk van de echte wetenschapper zou moeten zijn, dat hij/zij een ongebonden zwerver/avonturier is en dat hij durft om te onderzoeken en gaten durft te schieten in zijn eigen wetenschappelijke theorieën en opvattingen en vooral naar de resultaten kijkt. Want daar zou het uiteindelijk om moeten gaan in de wetenschap psychologie en het werkend gedeelte hiervan, zijnde de psychotherapie.
Wij hebben in ieder geval geprobeerd om gaten te schieten in onze (her)ontdekte theorie, tot nu toe hebben we ze niet kunnen vinden.
----------
"Je zult er niet in slagen iemand te doen ophouden, als je hem toestond te beginnen".
(Seneca)
Waarom houden wij ons hiermee bezig?
De redenen zijn divers.
De kennis van de wetenschap psychologie moet voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk zijn en dat in een taal die voor iedereen begrijpelijk is, want zoals pater van Kilsdonk ooit al eens gezegd heeft: "Zodra mijn taalgebruik boven dat van MAVO- niveau uitstijgt begrijpen de meeste mensen mij niet meer".
Het belangrijkste is om inzicht te geven in agressie in de breedste zin des woords en om allerlei psychologische storingen cq gevaren bijtijds te zien en bijtijds te ontwijken of te corrigeren.
Bezorgdheid om de koers die deze wereld vaart is een van de belangrijkste drijfveren. Want sinds de Nederlandse, maar eigenlijk de meeste westerse regeringen ongeveer 50 jaar geleden alles vrijgelaten hebben, wat er vrij te laten viel, zijn complete structuren, waaronder die van normen en waarden etc. weggevallen. Men heeft de burger achter de knoppen laten plaats nemen op ongeveer alle gebieden. Met andere woorden eigen verantwoordelijkheid.
Op zich is daar niets mis mee. Wij zijn zonder meer grote voorstanders voor eigen verantwoordelijkheid en zaken zelf te onderzoeken.
Maar zonder raamwerk/ handboek of kompas ('alles is normaal- alles moet kunnen') krijg je natuurlijk (verbaal) agressieve-, religieuze -en perverse wildgroei op allerlei gebieden. - Hoe komt dit?
Wel de diverse regeringen zijn in hun onschuld of naïviteit even vergeten, dat 20 % van de wereldbevolking door de W.H.O. (World Health Organization) als zeer ernstig emotioneel gestoord gezien wordt.
Alleen deze mensen zijn niet gestoord in rationele of intellectuele zin, maar meer in emotionele-, seksuele -en/of religieuze zin. Ze hebben echter door hun gestoordheid vaak wel een enorme geldingsdrang en voor hun maakt het ook vaak niets uit op wat voor manier zij geld verdienen, aan de macht komen, of opvallen. Men zal dus manieren moeten vinden om deze mensen in toom te houden.
Kennis van zaken, zeer zeker op psychologisch gebied, is dan een belangrijk wapen. Organisatie en correctie is dan een zaak van de politiek, maar eigenlijk van de 80 procent van de mensheid die wel redelijk tot goed in elkaar zit.
Voor nadere informatie, verwijzen wij u e-mail adres:
E mail: Sorteren7@gmail.com
© De-boeien.webnode.nl/begrijpelijk
25-01-2003 - 2025
-----
Interesse:
Een psycholoog of therapeut m/v zoeken
en/of
misschien een andere -- mens -- treffen.
Of
verder zoeken.
----------
Ongebruikelijk.
Geestelijke therapie
(ex)-Therapeut: -- ik moet stoppen 2009😷
In tweeduizend negen (Feb.) heb ik een herseninfarct gehad, met als gevolgd 1 dag (24 uur) bewusteloos zijn.
Ik heb zelf een halfzijdig verlamming en -----
2 JAAR LANG KON IK NIET PRATEN! - GEEN JA EN NEE !
NIETS!!
Ik kon niets schrijven en niet spellen!!
5 jaar lang kon Ik dit niet!!!?
De spellingsregels van de Nederlandse taal maar ook van Engels, en Duits zijn weg!!
Ik kon 1\4 blz. normaal lezen per dag, per keer! Ik las dan een krant of boek of academische boeken.
2025
En nu kan ik 7 blz, van een boek lezen per dag, maar ik begrijp de taal wel!
2025 = 40 procent praten en schrijven in 16 jaar!!
Zucht 😷🙏
(c) internet: www.de-boeien.webnode.nl
Webside gemaakt op webnode
Tekst hier invullen...